Rakkniv för nybörjare
Teknik och tips
Skriven med barberare Simon
Går du till en barberarsalong så är det mest sannolikt att du blir rakad med en shavette - det vill säga en rakkniv med utbytbara vassa dubbelblad. Men du kanske vill ta steget att testa en traditionell rakkniv där det handlar om mer än att bara få en effektiv rakning utan främst om känslan av att ta del av en historisk ritual och äkta hantverk? Här går vi igenom rakkniven för nybörjaren - vad du ska tänka på vad gäller skötsel, tips och rakteknik.

Det är viktigt att hålla i minnet att en rakkniv med helt blad (en så kallad "cut-throat" eller "straight razor") inte är något man "byter upp sig till" från en shavette - känslan är så pass annorlunda i och med att bladet är handsmitt av kolstål occh skillnaden därmed stor från ett utbytbart rakblad i rostfritt stål. Slipningen är helt olika och därmed också upplevelsen, vilket kan skapa förvirring hos den vane shavetteanvändaren.
En shavette väljer du för att du vill ha extrem skärpa och snabb effektivitet - en cut-throat för att du har kärlek till de uråldriga ritualer som kringgärdar detta historiska arbetsredskap, vilket kräver tid, omvårdnad och intresse. Därför är det viktigt att du tänker igenom ditt val av kniv - det handlar om tycke och smak, men även plånbokens begränsningar och bladets utformning. Det här är ett exklusivt arbetsredskap som ska vara din följeslagare livet igenom.
förberedelse: strigling
Före varje rakning bör du inleda med att köra kniven över en läderstrigel för att räta ut bladets ojämnheter (tänk en slaktare eller kock som kör kockkniven över ett brynstål för att få optimal effektiv skärpa). Striglar finns i olika varianter men lädret kommer ofta från ko, buffel eller kalv. Bestäm dig för om du vill ha en enkelstrigel eller en dubbelsidig med canvas på ena sidan. I det sistnämnda fallet använder du den grova sidan först (canvas) och avslutar därefter med skinnsidan. Har du en enkelsidig strigel så ska du använda den blanka sidan, som då är skinnsidan.
Första gången du använder strigeln och därefter någon gång med jämna mellanrum ska du lägga på lite läderfett/strigelpasta som du stryker ut med handen eller en trasa. Det förhindrar att strigeln torkar ut och spricker samt ger ett bättre glid under strigingen. Håll utkik efter hack eller repor i lädret - går de inte att få bort bör du överväga att skaffa en ny, eftersom skårorna annars kan skada knivbladet!
Det finns både smala och breda striglar och de bredare XL-varianterna är populära inte minst hos nybörjare eftersom de täcker hela bladets bredd utan att du behöver skarva. Lättare att få ett jämnare resultat alltså och enklare rent tekniskt. Smalare striglar är dock ofta billigare.
Ena änden av strigeln har som regel en ring som du kan fästa i exempelvis ett dörrhandtag eller en krok, medan du håller strigeln utsträckt med hjälp av handtaget i andra änden. Håll kniven med tummen och pekfingret medan du håller strigeln sträckt med andra handen. Lägg kniven ner med bladets egg riktat mot dig medan du drar den bort från dig över strigeln. Vänd därefter på kniven och dra den mot dig men nu med eggen vänd bort. Ha inte för bråttom i början utan fokusera på att proceduren blir riktigt utförd med en jämn rörelse och att handen är avslappnad. Se till att kniven inte fastnar och gör hål i lädret. Upprepa 15-20 gånger på varje sida och avsluta med att torka rent strigeln.
Se hur du gör här!

förberedelse: preparering av ansiktet
Idealet är ett varmt och fuktigt badrum, och många väljer att ta en varm dusch innan rakningen samtidigt som man rengör ansiktet. Annars kan du våta ansiktet med varmt vatten efter rengöring. Torka inte ansiktet utan låt det vara fuktigt. Alternativt fukta en handduk med varmt vatten och lägg den över ansiktet. Applicera gärna en pre shave-produkt i form av rakolja direkt på den varma fuktiga huden - skölj inte av utan låt den vara på.
Nästa steg är att göra upp ett krämigt lödder i form av en rakkräm eller raktvål som du applicerar med hjälp av en rakborste (kräm kan du dock göra upp med fingrarna även om resultatet blir bättre med en borste på grund av friktionen och att håren reser sig lättare). Vät borsten i varmt vatten och löddra upp krämen eller tvålet och applicera med cirkulära rörelser. Låt löddret sitta på huden en stund innan rakningen påbörjas.
MER OM HUR DU FÖRBEREDER HUDEN INFÖR RAKNING
rakprocedur
#1. Sträck på huden med den andra handen medan du håller kniven i ett stadigt grepp men utan att spänna handleden.
#2. Vinkla knivbladet till en lutning på ca 30-35 grader. Börja med att gå över alla partier medhårs. Starta med kinderna - det är den största ytan och därmed lättare att renraka samtidigt som stråna där inte är lika jobbiga och krävande för bladet.
#3. Fortsätt sedan med hakan, som är den svåraste delen i ansiktet att bemästra. Sträck på huden på bägge sidor om käken samtidigt med långfingret och tummen. Studera åt vilket håll håren växer. Området runt hakan och under munnen är besvärligt eftersom det kan vara svårt att komma till, och på ställen som nedanför underläppen kan det ibland vara svårt att köra medhårs, här är det många som kör nerifrån och upp, alltså mothårs, direkt. Beträffande området ovanför överläppen brukar det vara tufft att få renrakat så lockas inte att trycka för hårt.
OBS! Undvik att dra flera gånger i samma riktning på samma område - det kan skapa irritation och rodnad. Kör med korta, cirka en centimeter långa drag. Applicera nytt lödder under rakningens gång i den mån du tycker att det behövs.
#4. Applicera lödder på halsen om det hunnit torka in. Här är huden som tunnast så risken för irritation eller att skära sig är störst här. Halsen är också det område som är knepigast vad gäller hårens komplicerade växtriktning (även om detta naturligtvis är individuellt).
#5. Upprepa nu samtliga procedurer igen över ansikte och hals med nytt lödder och dra mothårs. Det är i detta steg som rakningen ger störst effekt. Ett fåtal med mycket känslig hud kan dock bli tvungna att hoppa över detta moment och endast köra medhårs.
Glöm inte avsluta med att skölja av ansiktet med kallt eller ljummet vatten (här ser du nu också om du har missat något hår), och därefter ta på en after shave balm eller after shave gel för att återfukta och lugna ner huden.
OBS! Kolstål är inte rostfritt, vilket innebär att du måste vara noga med att torka rent knivbladet från lödder, väta och rester av hår efteråt - avsluta gärna med att applicera lite olja på bladet.
Någon gång om årdet bör du också slipa din rakkniv - detta kräver dock många års träning med slipsten, och det rekommenderas att du lämnar in din kniv till en professionell på området, det vill säga om du inte hudraprocentigt vet hur det ska göras själv. Notera dock att det måste vara någon med specifik erfarenhet av rakknivar - att lämna in den till den vanlige lokala knivsliparen runt hörnet är inte att rekommendera. Vill du testa att lära dig slipa så är ett bra tips att köpa några billiga begagnade knivar att träna på och inte offra din värdefulla tusenkronorskniv.
Vill du ha ytterligare tips så glöm inte att kolla in vår guidebok om skägg och rakning, som förutom en massa annat tar upp alla aspekter av rakningens sköna konst!