välj rätt rakkniv
Skriven av simon klarén, barberare
Rakningen är en självklar del av den manliga kulturen. För många är det en tråkig rutin som helst ska gå snabbt. För andra en helig ritual med vassa verktyg och ett perfekt resultat. Den som lär sig att bemästra rakning med kniv får en känsla och närhet som ingen rakhyvel kommer i närheten av.

Att köpa rätt rakkniv handlar om att göra många val. Du möter många olika blad, storlekar, former och material. Vi guidar dig genom knivdjungeln så att du hittar rätt kniv.
Fast eller utbytbart blad?
Det första och största valet står mellan två helt olika knivar. Den klassiska kniven har ett fast blad och det respektingivande namnet Cut Throat Razor. Alternativet är kniven med ett utbytbart blad som ofta kallas Shavette.
Läs mer om Shavette kontra Cut-Throat
Den klassiska rakknivens olika delar
När du ska välja rakkniv med fast blad möter du fler nya val. Och priser som varierar från några hundralappar till många tusen kronor.
Skaftet
Rakknivens handtag påverkar upplevelsen och priset mer än knivens funktion och användbarhet. Vilket skaft du väljer är en fråga om personligt tycke och smak. De flesta cut-throats har ett skaft av ben, trä (i bägge fallen ofta handgjorda) eller plastresin. Alla fungerar, men genom valet av skaft kan du få en kniv som är helt unik och väldigt exklusiv.
Känn efter hur knivens form och material ligger i handen. Får du ett bra grepp? Är tyngden lagom? Knivar i plastresin (exempelvis pärlemor, sköldpaddsimitation, plast etc) är ofta lättare medan trä och olika typer av ben har rejälare vikt och dessutom känns lyxigare och elegantare.
Bladmaterial
Det viktigaste med rakkniven är att den är vass. Kolstål från Solingen i Tyskland eller Sheffield i England är två säkra kort. De levereras ofta färdigslipade och går att använda direkt. Eftersom kolstål är väldigt rostbenäget är det viktigt att torka av bladet ordentligt efter användning och olja in det vid längre förvaring. Ett extra intressant blad är det damaskerade bladet, där smeden har vikt samman olika lager av järn och stålkvaliteter om och om igen. I detta blad kombineras järnets seghet med stålets skärpa. Du känner igen ett damaskerat blad på det vackra marmorerade mönstret i klingan. Detta är knivbladens Rolls Royce och priserna på äkta damaskerade knivar är höga.
Billiga knivar dyker upp med jämna mellanrum på den begagnade marknaden men det är viktigt att typen av stål är angivet - är de av rostfritt stål ska de definitivt undvikas då dessa inte går att varken strigla eller slipa i tillfredsställande grad. De är med andra ord omöjliga att få vassa.
Bredd
Rakknivens bredd anges i tum. Bladets bredd påverkar knivens vikt och smidighet. Ett smalare blad om 5/8 tum är enklare att styra och därmed ett bra val som introduktion eller för användare med lite mindre händer. Ett bredare blad om 6/8 tum är ofta valet för vana användare och för användare med lite grövre händer.
Hålighet/Skålning
Rakknivens blad är oftast skålat. Mer konkavt skålslipade blad ger en vassare kniv med mer flexibilitet, men också en lynnigare kniv. Hur knivbladet är skålat påverkar rakupplevelsen. En ung hud som är fast och slät kräver inte så mycket flexibilitet från kniven. Då fungerar ett helt plant (flat eller wedge) blad, ett mycket ovanligt blad. När huden blir äldre förlorar den elasticitet och fasthet. En bra rakning kräver då ett mer skålat blad. Ett vanligt blad är det halvt skålslipade (1/2 hollow) som ofta förekommer på lite billigare knivar. Mer skålade blad är de mest flexibla och de fungerar på alla hudtyper. Det mest skålade bladet är det fullt eller extra skålslipade (full hollow/extra hollow) bladet. Ett blad som ger en något dyrare men också vassare kniv.
Nosen
Hur knivens spets är utformad påverkar rakningen. Vassa och tydligt markerade kanter ger en hög precision men ökar risken för skärsår. Mer rundade hörn är mer förlåtande men kommer inte lika enkelt åt svårtillgängliga områden. Det finns fyra populära nosformer. Vanligast är den rundade nosen (round nose). Spetsen saknar tydligt markerade hörn vilket minimerar risken för skärsår men den saknar exaktheten vid precisionsrakning. Detta är en kniv vi ofta rekommenderar för ovana användare och slätrakade män. Den franska nosen (french nose) har en rundad ovansida men ett skarpt markerat hörn. Det ger en kniv som enklare kommer åt det svårtillgängliga området under näsan. Den krokformade nosen (hook nose) har en konkav båge i spetsen. Det ger en flexibel kniv som kräver ett vant handlag. Den kantiga nosen (square nose) används ofta för precisionsrakning av mindre partier.
Teknik
Om du valt att raka dig med en cut-throat så ska du strigla den först. Klicka här för att se hur.