kamisori
Gents fokuserar
Vad är egentligen Kamisori? Ordet Kamisori är japanska för rakhyvel/rakkniv men namnet syftar idag nästan uteslutande på de traditionella rakknivarna, tillverkade på japanskt vis.

Kamisori-knivens historia kan spåras tillbaka till buddhistmunkarna i Korea som under 1200-talet (800 år tillbaka i tiden!) använde kniven till att raka sina huvuden inför initieringsritualerna.
Det finns många skillnader mellan den traditionella kamisori-kniven och den västerländska rakkniven. Den mest påtagliga skillnaden är dock den estetiska. En japansk kamisori-kniv är extremt avskalad, bladet går inte att vika in i handtaget (vilket innebär att det konstant exponeras) och den symboliserar det enkla liv buddhisterna eftersträvade att leva.
På en kamisori-kniv har bladets två sidor olika strukturer. Den mer urholkade sidan, där även stämpeln sitter, kallas för Ura och den mer slipade sidan kallas för Omote. Enligt tradition ska man raka sig med Omote mot ansiktet och Ura (och således stämplarna) utåt, men om man hellre föredrar tvärtom så fungerar även det fint.
En Kamisori behöver striglas och slipas precis som en västerländsk kniv, men innan man ger sig på detta bör man göra ordentligt med efterforskning om tillvägagångssätt, samt gärna ha goda förkunskaper och erfarenheter av strigling/slipning.
Efter varje rakning är det viktigt att man torkar av sin kamisori ordentligt, samt lägger tillbaka den i sin trälåda. En Kamisori är inte gjord av rostfritt stål, vilket medför att den annars kan rosta.