Morgongåvor

Morgongåvan ,det där lilla extra som påminner paret om gårdagens festligheter när de vaknar upp som nygifta, och som låter den där speciella känslan följa med in i nästa dag.

Inslagna presenter

Love has nothing to do with what you are expecting to get, only with what you are expecting to give - which is everything"
Katharine Hepburn, "Me: Stories of My Life."

Det är inte allt för länge sedan som morgongåvan var den lagstadgade livförsäkring som mannen eller mannens föräldrar gav den nyblivna frun. Ett stycke land, kanske rentav en liten gård, eller ett värdefullt smycke. Men som tur är ser det annorlunda ut nu, när alla kan ärva varandra, och morgongåvan har förvandlats till en rent romantisk och lite lyxig tradition.

And in the end, the love you take, is equal to the love you make" 
Paul McCartney, ‘The End’, från skivan Abbey Road

Nu för tiden planerar bröllopsparet ofta ceremonin och allt som hör därtill gemensamt. Till och med ringarna väljer man ofta i samråd med varandra. Det är i det läget som det kan vara extra kul att helt själv välja ut en present till din livspartner. Inför ett bröllop är det väldigt mycket som ska bestämmas, därför listar vi här våra personliga favoriter som gör sig utmärkt som morgongåvor, såväl för henne att ge till dig, som för dig att ge till henne.

5 morgongåvor att ge din nyblivna man

 Dovo Cut-throat i äkta mammut 

För mannen som känner att han har allt, särskilt nu, när han också har dig i sitt liv. Här har vi en guldpläterad rakkniv med ett skaft utformat i äkta certifierad mammut. Talar vi om bröllop så talar vi om saker som skall vara, och här håller man ett stycke forntidshistoria i handen samtidigt som man rakar sig med en av de vassaste rakknivarna på marknaden. Och precis som med er relation, måste han även sköta om rakkniven för att denna ska behålla sin skärpa och hålla i en livstid. Kan det bli mer subtilt? 

Stora Black Oak-kitet 

Har din man en topp-tre lista över det viktigaste i hans liv där du inte är säker på om det är du, skägget eller bilen som ligger på förstaplats? Ge honom en gåva där han kan ta hand om sitt skägg och yttre så lär du definitivt fortsätta att vara på topp, även när nyförälskelsen som återigen blossat upp i samband med bröllopet lagt sig något. Han kommer varje dag bli påmind om dig, och dessutom dofta härligt av Black Oak, en doft av läder och tobak som bärs upp av de träiga noterna från cederträ och sandelträ. 

 

Iwasaki Kamisori av Svenskt stål 

Det här är helt enkelt en alldeles utmärkt rakhyvel för mannen som uppskattar det exotiska, och som kanske också har köket fyllt av handsmidda Japanska kockknivar. Kamisori är ju japanska för kniv, och just det här signerade mästerverket är smitt av legendaren Shigeyoshi Iwasaki, en licensierad och högt respekterad andra generationens svärdssmed i Japan. Tänk på att denna kamisori passar bäst till högerhänta, och att det gäller att behärska konsten att strigla och slipa innan man själv försöker sig på det med denna autentiska rakkniv. 

Creed Aventus EdP 

Sedan något för den man som, fast han kanske inte skulle erkänna det, lockas av makt och erövringar. Den här berömda parfymen är framtagen 2010 av far och son Oliver och Erwin Creed, femte och sjätte generationens parfymörer, och den uttrycker styrka, vision och framgång inspirerad av Kejsar Napoleons fantastiska liv. Makt må vara bra, men erövringar kanske det får vara slut med nu? Tänk på den här parfymen lite som dofternas St. Helena. 

Truefitt & Hill Shaving set – sterling silver. 

Och till sist, det ultimata raksetet för den klassiske mannen. Leonardo DiCaprio, Clint Eastwood, Johnny Depp och Jamie Foxx har alla haft sitt exemplar av detta fantastiska rakset i äkta silver. Hur vet vi det, jo de var alla Oscarsnominerade till ‘Bästa Skådespelare’ 2005, och mottog då detta rakset i sina ‘goodiebags’. Tänk på att denna dyrgrip måste beställas i god tid då den specialtillverkas av en utvald guldsmed i England. Detta är dock positivt då det finns möjlighet att inkludera gravyr efter önskemål vid tillverkningen. Amor Vincit Omnia. 

3 morgongåvor att ge till din nyblivna fru

Agonist No.10 White Oud Glass Sculpture + 50 ml EdP 

Här kommer ännu mer tänkvärda subtiliteter, även till henne. Först och främst är detta ett unikt samspel mellan svensk doft- och glaskonst, men det är också ett strålande samarbete mellan det unga parfymhuset Agonist och det anrika glasbruket Kosta Boda. Och som om det inte räckte med symbolik nu, låt oss beskriva parfymen. No. 10 White Oud är en sammetslen doft där ros, viol och liljekonvalj möter trä och mysk i en förförande doftkomposition. Det är i mötet och i föreningen som det fantastiska inträffar, eller hur? 

Fornasetti Losanghe Otto

Vad ger man då kvinnan som har allt hon kan önska? 200 timmars väldoftande brinntid kan visserligen inte liknas med den livstid av kärlek och vård som rakkniven symboliserar, men att få vistas i ett hem doftandes av timjan och lavendel, som blandas med cederträ, iris, rökelse och björk är garanterat ett recept för ett åtminstone 200-timmar, långt äktenskap. 

Xerjoff Alexandria II

I hjärtnoten av denna doft finner vi den röda rosen vars innebörd är att “du är mitt allt”. Vad kan vara mer passande än att hon varje dag efter er stora dag blir påmind om sin betydelse för dig när hon applicerar sin parfym? Att denna kärleksdoft är exklusiv och att den i Sverige är svårtillgänglig förtydligar din tanke om att din fru är one of a kind.