3 drinkar inspirerade av
parfymer
Matcha din doft med drinken
Skriven av GlenN lauritz andersson & denis vasilije, doftexperter
Visste du att många parfymer går att matcha med en passande drink? Här kommer tre spännande dofter med tillhörande drinkrecept.

Notera att måtten inte är specificerade så här gäller det att experimentera och prova sig fram tills man når ökad balans mellan de olika ingredienserna, som vi på Gents brukar göra på våra uppskattade Parfymprovningar, spå att man kommer så nära doftens uppbyggnad som möjligt. Kanske ett kul kvällsnöje på festen?
widian – rose arabia white
Från Abu Dhabi-märket Widians friska, florala Rose Arabia-serie kommer här den sötfruktiga men fräscha och blommiga White, som snabbt blivit något av en storfavorit hos bägge könen.
Som alltid när man skapar florala dofter i den här regionen så blir resultat ofta somrigt, friskt och ungdomligt istället för "gammaldags blommigt"; det orientaliska inslaget finns där och lurar i bakgrunden och skapar oväntade associationer, här i form av en fruktighet och krämig sötma från dels tonkaböna och vanilj dels från persika, plommon och tropisk ylang ylang. Lägg därtill florala notackord i form av fresia, violblomma och sensuell vit mysk.
Drinkrecept Widian White:
Blommiga noter är alltid svåra att duplicera i en drink så här vi tar fasta på fruktigheten, sötman och den somriga känslan.
- koriander
- infuserade plommon
- grön Chartreuse
- creme de violette
- gin
- citron
alüstre – spectre 575 - 149
Den här eleganta parfymen från Köpenhamnsbaserade märket Alüstre – annars mest kända för sin kosmetik innehållande pulvriserade äkta diamanter – är främst baserad på citrusnoten bergamott, men det som skiljer den från andra sommarfräscha dofter i citruskategorin är den varma, kryddigt söta basen bestående av bland annat kanel, ambergris, vit mysk och kardemumma. Härmed byggs citrusen upp av en djup, krämig botten som närmast påminner om sötaktigt läder med inslag av bourbon.
Här handlar det alltså om att få till en frisk, fruktig citrus ovanpå ett mörkt, lite "boozy" fundament, varför whisky som ingrediens kan vara ett intressant experiment. Blir den inte tillräckligt söt, prova att addera lite kanel och se vad som händer, eventuellt testa att byta ut den rökiga whiskyn mot en söt rom (eller lägg till som ett komplement).
Drinkrecept Alüstre Spectre 575 - 149:
- Italicus
- Limoncello
- citron
- grapefrukt
- fänkål
- Laphroaig
nasomatto – baraonda
Den här kontroversiella söta, "boozy"-parfymen från italienska Nasomatto är egentligen självklar som drink eftersom den i sig själv just återspeglar Allessandro "The Nose" Gualtieris tolkning av en rejäl "dagen efter"-fylla, men med ett synnerligen välbalanserat och ovanligt lättburet resultat. Den har också snabbt blivit Nasomattos storsäljare, särskilt i dessa tider när söta dofter fortsätter att vinna uppskattning och terräng. Gualtieri vägrar resolut att avslöja sina noter (bortsett från att han använder oud) så här står vi inför en rejäl utmaning – huvudintrycken kan möjligen beskrivas som avslagen bourbon/whiskey, rom, amber och vanilj – men här är det som sagt fritt fram för egen kreativitet.
OBS! Blir drinken inte söt nog, addera gärna med vaniljextrakt eller exempelvis Monin vanilj samt öka andelen rom eller Bulleit rye alternativt minska inslagen av Carpano Classico och bitters.
Drinkrecept Nasomatto Baraonda:
- Bulleit rye (ryewhiskey på kolade ekfat med inslag av vaniljfudge)
- Diplomatico (söt rom med inslag av vanilj, kanel och fudge)
- Carpano Classico
- bitters