DOFTGUIDE

Har du tänkt på hur man ofta pratar om en symfoni av dofter?

doftguide

Referensen ligger närmare till hands än man kan tro. Inom parfymvärlden, precis som inom musiken, handlar allt om noter, som ska harmonisera med varandra. Här kan du fördjupa dig i en värld av noter.

Toppnoter

De doftelement som uppfattas direkt vid appliceringen av parfymen. Toppnoterna består av små lätta molekyler som avdunstar snabbt, det är dessa som formar första intrycket av parfymen. Citron, bergamott och grapefrukt är vanliga toppnoter, liksom bär och doftande örter som salvia och lavendel.

bergamot svartpeppar och barnsten

Hjärtnoter

Strax innan toppnoterna försvinner träder hjärtnoterna, eller mellannoterna, in. De formar parfymens hjärta och maskerar även den initiala doften av basnoterna som ibland kan upplevas som lite obehagliga precis i början men som blir lättare efter ett tag. Bland hjärtnoterna ingår ofta blommor så som geranium, neroli, ros, och jasmin. Även citrongräs, ylang ylang, koriander och muskot är vanliga hjärtnoter.

viol ylang ceder geranium

Basnoter

De sista doftelementen ger sig tillkänna när hjärtnoterna börjat klinga av. Tillsammans bildar hjärt- och basnoterna parfymens huvudtema. Basnoterna ger djup och substans till en parfym och uppfattas oftast inte förrän ungefär en halvtimme efter applikationen. Vanliga basnoter är typiskt fylliga dofter som ceder, sandelträ, och ekmossa. Här ingår också vanilj, patchouli, amber och musk.

vetiver tonka vanlij

Se alla doftnoter här

parfum, edp, EdT och edc - vad är det?

Dessa beteckningar på parfymer har med fördelningen mellan doftämnen, alkohol och vatten att göra. Ju högre koncentration, desto längre stannar doften på huden. 

Parfum har den högsta koncentrationen av doftämnen i form av rena eteriska oljor, mellan 15-30 procent, och stannar ca åtta timmar på huden. Särskilt rena extrakt ("extrait"), som hos Nasomatto, kan toppa skalan i koncentration med 40 procent. Sedan kommer, i fallande skala;
Eau de Parfum (EdP) innehåller ca 10 -30 procent doftämnen och stannar cirka fem timmar på huden; 
Eau de Toilette (EdT) 5-20 procent och doftar i cirka 3 timmar. En EdT-parfym passar exempelvis utmärkt till vardags.
Eau de Cologne/Cologne (EdC). Innehåller ca fem procent doftämnen och stannar på huden ca en till en och en halv timme. Eau de Cologne är alltså den mest utblandade varianten och behöver oftast bättras på under dagen.

Sportiga

Din aktiva och rörliga livsstil gör att du med fördel kan satsa på dofter baserade på friska citrusfrukter. En explosion av livgivande energi i form av grapefrukt och bergamott lyfter ditt sinne och får dig att orka mer. Gärna med trä och kåda i basnoterna, som ger doften en lyxig framtoning och för tankarna till segling vid Medelhavskusten.


Orientalisk

Orientaliska dofter har ofta dominerande noter av bärnsten, mysk, vanilj, exotiska hartser och trä, ofta tillsammans med exotiska blommor och kryddor. De är ofta berusande med värme och sensualitet.

Gourmand

De gourmandiska parfymerna har ofta noter som doftar ”ätbart” och ”dessert”, där dofter som tonkaböna och vanilj är vanliga inslag. Även syntetiska dofter används i större utsträckning än i andra kategorier.

Träiga

Trä finner vi i de flesta parfymer, även de fräscha friska dofterna behöver en bas att stå på. Sandelträ, agarträ (oud), björk eller bark är perfekt att leta efter när du har ställt undan sommarens dofter och hösten är på intåg. Träiga dofter är varma, har en jordig ton och upplevs ofta torra. Noter av trä, läder, mossa eller örter ger ofta en dimension av djup till en doft och passar dig som har lite mörkare drag.

Fougère

Fougèreparfymer är en blandning av dofter där toppnoterna ofta är söta med doft av lavendel. Ekmossa är den mest karakteristiska ingrediensen i en Fougèredoft.

Se alla våra dofter här