Why it's worth it - kamisori

Iwasaki Tamahagane Kamisori är rakknivarnas svar på samurajsvärdet och den mest eftersökta rakkniven på marknaden. Ordet Kamisori (Wa-Kamisori) är helt enkelt det japanska ordet för rakhyvel. 

tamahagane_1140x545_1

Formad från samma stål som de legendariska samurajsvärden och med en härdning som har anpassats för att skapa den ultimata rakkniven är tillverkningen i smedjan Sanjyo Seisakujo lika komplicerad och svår nu som då. Bara hälften av försöken leder till en färdig kniv. Den kniv som klarar sig igenom alla steg i den komplicerade tillverkningsprocessen och förses med smedjans stämplar är ett mästerligt stycke artistisanskt hantverk. Och, vad som sägs vara, världens vassaste rakkniv.

”Iwasaki Tamahagane Kamisorin är idag en legend inom rakning.”

hjärnan bakom kNIVen

Smedjans grundare Kousuke Iwasaki dedikerade sitt liv åt de japanska nationalskatterna. Fast besluten att lära sig bemästra tillverkningen av Tamahagane, lämnade han Tokyo universitet med dubbla examina i litteratur och metallurgi för att bli lärling hos en mästare. Efter att själv slutligen blivit mästare startade Kousuke-san sin egen smedja där han utvecklade Tamahagane rakkniven, en extremt sällsynt och värdefull bit av japansk historia. Kunskapen gick i arv och överfördes till sonen Shigeyoshi Iwasaki-san och därefter till Ryuichi Mizuochi-san som idag tillverkar Tamahagane kniven. Det är så de japanska traditionerna och kunskapen förs vidare och bevaras.

Tekniken är komplicerad. Kniven smids för hand från stål som görs på traditionellt japanskt vis från järnsand; Tamahagane. Det är en långdragen process där rent kol och järnsand matas in i en särskild ugn, Tatara, lager efter lager tills dess att järnet från sanden framträder i askan. 

Denna "råa" Tamagane processas ytterligare för hand, genom att det viks och viks, tills dess att det är rent nog att smidas. Vanligtvis används detta stål endast till japanska svärd, Katana, eftersom det är ovanligt rent och mycket sällsynt. Kolhalten uppgår till 0,8% i detta stål, vilket Kousuke Iwasaki tyckte var för lågt. Det tog honom tio år att komma fram till en egen metod som gav en högre kolhalt god nog att smida rakknivar. 

En kniv för mannen som uppskattar deSs värde

Idag kan du inte få en bättre kniv än Iwasaki Tamahagane Kamisorin.  Priset ses som saftig av många, men det är en kniv med en historia och kvalite som kan går i generationer. Med sin råa yta och opolerade yttre utstrålar Iwasaki Tamahagane Kamisorin en charmig självsäkerhet. Mannen som använder den vet knivens värde. 

SYLVASS JAPANSK KVALITET FÖR EN MINDRE SUMMA: LÄS OM FEATHER HÄR!