Vad är strigling?
Gents fokuserar
Att strigla rakkniven innebär att du rätar ut de mikroskopiska "vågor" eller "bucklor" som din skäggstubb åsamkat eggen vid senaste rakningen. Ryktet säger att grovt skägg är lika svårforcerat som tunn koppartråd, så du kan ju tänka dig hur eggen ser ut i mikroskop efter rakning.

När du striglar lägger du kniven plant mot strigeln och drar i knivryggens riktning, först mot dig och sedan från dig. Hela tiden med knivryggen i dragriktningen. När du vänder kniven gör du det med knivryggen mot strigeln och inte eggen, annars kommer du att förstöra både egg och strigel.
Efterhand som du striglar kommer "bucklorna" på eggen att sluta sig mot mittlinjen och eggen återigen bli rak och skarp. Strigla inte genast efter rakning, då är eggen "nybucklad" och porös, en kraftig strigling kan vid detta tillfälle göra att den allra yttersta delen av eggen i värsta fall bryts av eller delvis faller sönder. Återigen, nu talar vi på mikroskopisk nivå, men ändå! Strigla därför alltid före du rakar dig, inte efter.
Kom ihåg att ibland använda en strigelpasta. För underhåll av din strigel använder du en pasta utan slipmedel och när din rakkniv är slöare än vanligt använder du en strigelpasta som även innehåller slipmedel.
Att slipa en rakkniv - när kniven är riktigt slö
Att slipa en rakkniv är svårt och tar tid. Vi rekommenderar inte att du gör det själv förrän du övat och nått ett gott resultat med billiga knivar från loppisen eller Tradera. Ta inte risken att förstöra någon värdefull rakkniv innan du är helt säker på hur en slipsten hanteras. De flesta skomakare med självaktning äger en klinga för knivslipning, och priset för en slipning uppgår sällan till mer än 100 - 150 kr.