Rakknivens olika delar

rakknivens_delar_sida_se

Liksom de flesta shavetter har en traditionell rakkniv ett vridbart handtag. I detta handtag sitter själva knivbladet, där eggen är den vassa sidan av bladet som du skär och rakar med. Bladets baksida kallas rygg och dess framsida nos eller spets. Det rörliga handtaget sitter fast i bladets bakre del, det vill säga nacken och svansen. Utformningen av nackens undersida är viktig för att få ett bra grepp när du håller i kniven, ibland kan denna vara räfflad. Knivbladet ska helst vara av kolstål – ofta kan du se rakknivar av rostfritt stål säljas på nätet men de är generellt hopplösa att slipa och få tillräckligt vassa.

Bladets bredd mäts i tum (ca 2,54 cm), den smalaste oftast i 3/8 tum och den bredaste i 7/8 tum. Det är generellt en smaksak vilken bredd man vill ha men ett bredare blad ger naturligtvis mer tyngd och stadga. Vilken typ av spets man väljer är också en smaksak; de med rak nos/spets är bra för de som vill göra skarpa kanter på exempelvis skägg eller komma åt partier som är svåra att bemästra, då den s.k. ”tån” då blir vass och vinkelrät.

Vårt utbud av rakknivar