Så skapar du raka linjer

raka med rakmall

Ett stilrent skägg kan du åstadkomma på flera olika sätt. Att styla det genom att skapa en form eller ”frisyr” med hjälp av linjer och kanter gör mer än du tror för intrycket än att bara trimma det jämnt. Det är också här du har chansen att skapa en skäggform som passar din ansiktsform. För ofta slipper man sällan undan rakningen bara för att man låtit skägget växa om man vill ha ett välgroomat skägg.

De viktigaste linjerna är de längs med käklinjen (ett skägg som löper fritt ner över halsen som ett vildvuxet ogräs är sällan snyggt) och de på kinderna. Men vissa kör mer finlir än så, som runt mustaschen, under näsan, mellan underläppen och hakpartiet beroende på vilken frisyr man eftersträvar. Ska du ha en frisyr som består av mindre skägg och som lämnar större ytor av huden fri så rekommenderas att du rakar dig som vanligt på de partierna. Då använder du helst en säkerhetshyvel eller en shavette (kniv med utbytbart blad) tillsammans med ett krämigt lödder i form av en rakkräm eller raktvål eftersom det ger en effektivare rakning. 

Glöm då inte att det faktiskt finns praktiska hjälpmedel, som den finurliga rakmallen som du placerar där du vill ha linjen och bara följer efter med hyveln eller shavetten.

En del som bara precis ska jämna till kanterna och inte raka några större ytor brukar istället för lödder använda en pre-shave olja eller pre-shave gel, som även den ger ett bra skydd och glid men är transparent och bra om man vill se kanterna. Då stryker man på precis där man ska raka, och här är ofta en shavette det mest effektiva redskapet. Även om den har samma blad som en säkerhetshyvel så är shavetten oslagbar när du ska finslipa kanterna med finess. Det är också det redskap som används av yrkesbarberare när de stylar ett skägg.

Produkterna du behöver

Vissa kombinerar bägge metoderna – kör traditionell rakning på de större partierna och finslipar efteråt med olja och shavette längs linjerna.

Att få till samma form på båda ansiktshalvorna eller hålla samma linjer varje dag kan vara lite klurigt och det kan lätt bli fel. Våra ansiktshalvor är ju heller inte identiskt lika. Glöm då inte att det faktiskt finns praktiska hjälpmedel, som den finurliga rakmallen som du placerar där du vill ha linjen och bara följer efter med hyveln eller shavetten. Den är också bra såtillvida att du inte behöver bekymra dig om att eventuellt lödder täcker den del av skägget du vill behålla och det därmed blir svårt att se. Vinkla rakmallen lite efter den form du vill ha och som passar ditt ansikte och kör! Tryck gärna till så att den ligger tätt mot huden så går det lättare. Vips, så har du snygga fina kanter! Och alla kommer att tro att du plötsligt utbildat dig till professionell barberare.