Nordiska Dofter

– Inspireras av dofterna från Norden

Av: Madelene Hansson
Produktbilder med bakgrund i form av sjö och skog

En spännande trend vi ser just nu är hur flera varumärken lägger stor vikt vid att använda sig av dofter från den nordiska naturen. Dofter vi känner när vi går ut en fuktig morgon i skogen, en solig dag i skärgården eller en kylig vandring i fjällen. 

ENBÄR

Enbär är ett klassiskt bär som har använts i Norden sedan medeltiden. Bären har använts i matlagning, smaksättning av sprit och inom skönhetsvården. Idag ser vi ofta enbär som en tydlig doftnot i moderna parfymer. Enbäret ger en fräsch, kryddig och bittersöt doft som också är eldig, pepprig och frisk. 

ALLA DOFTER MED ENBÄR

BJÖRK

Ett av de vanligaste träslagen i Norden är björk. Det växer i hela Norden, både i söder och i norr. Björkbladen innehåller ett ämne som rengör naturligt vilket har gjort det till en populär ingrediens i olika rengöringsprodukter. När man använder björk i en parfym får man en grön, träig doft av kåda. 

EKMOSSA

Ekmossa växer inte enbart på ekar utan också på vissa frukt- och bokträd. Mossan trivs bäst på norra sidan av jordklotet, vårt nordiska klimat är idealiskt. I många produkter och dofter som vi tänker är klassiskt manliga är det tillsatt ekmossa. Det ger en kraftig jordig ton i doften. 

ALLA DOFTER MED EKMOSSA

GRAN

Kanske det mest förekommande träslaget i Norden är granen. Traditionellt används granen till ved och pappersproduktion. Vid parfymtillverkning använder man sig utav tre olika sorters granar, vår svenska, silvergranen och den sibiriska. Vår svenska gran och silvergranen är lika varandra och doftar lite sött, lätt och med en ganska träig ton. Den sibiriska är kryddigare, sötare och med toner av kanel.

ALLA DOFTER MED GRAN

SKÄRGÅRDEN

Vi har långa fina kuster i både Sverige och kring de andra nordiska länderna. Det är längs våra kuststräckor många varumärken idag hittar inspiration. När man talar om dofter med marina inslag så är det inte knutet till en viss not utan förmedlar mer känslan av det friska och rena. I de marina noterna hittar vi hav med sitt havssalt, havsbrisen med sin rena fräscha doft och den gröna doften av tång. 

ALLA DOFTER FRÅN SKÄRGÅRDEN