Loading Laddar..
Gents Barber&Shop

doftguide.

« tillbaka
Start / Doftguide

Välkommen till vår doftguide!

 

Hur är egentligen en parfym uppbyggd? Jo, en parfym är uppbyggd i så kallade "noter". Dessa noter är i sin tur indelade i olika kategorier av noter baserade på hur länge doften stannar på huden.

 

Toppnoten är det du känner först och är oftast en lätt och friskt doft. Den doftar i 10-15 minuter innan hjärtnoten blir tydligare. 


Hjärtnoten stannar i 2-4 timmar och hinner blanda sig med din egen kroppsdoft. Den avgör hur en viss parfym doftar på just dig. Slutligen framträder 


Basnoten, som sitter längst på huden. I minst sex timmar kan du ana basnoten, som ofta är en sötare och tyngre doft

 

Nedan får du en översikt av de noter du kan hitta i vårt parfymsortiment. Klicka gärna på en not för att lära dig mer om hur just denna luktar i en parfym.

Akaciaträ

Akaciaträ

Det finns många olika sorters akaciaträd men den variant som används i parfymbranschen är doftakacia med det latinska namnet Acacia farnesiana. Trädet..
Aldehyd

Aldehyd

Aldehyd är ett kolväte som bildas när alkohol sakta får oxideras. Den långsamma processen gör Aldehyd till ett ganska dyrt ämne som främst används a..
Ambra

Ambra

Ambra är en substans som bildas hos kaskelottvalen efter att den har ätit vissa typer av bläckfiskar. Ambran hittas oftast liggandes på stränder eller..
Ambrette

Ambrette

  Ambrette är en medicinalväxt med ursprung i Indien som än idag används den till olika traditionella naturmediciner (även om några hälsoeffekter f..
Amyris

Amyris

Amyris eller västindisk sandelträdolja är en städnigt grön buske eller litet träd som breder ut sig på dom karibiska öarna samt södra USA. Trädet kan..
Ananas

Ananas

Ananas är som andra frukter inte möjlig att utvinna doftnoter av till parfymtillverkning. Istället använder man sig utav olika kemsika komponenter. Me..
Angelika

Angelika

  Angelika är en blomma tillhörande samma familj som den i Sverige vanligt förekommande växten Hundkäx. Angelika kan ätas och användas som substitu..
Anis

Anis

  Anis (inte att förväxla med Stjärnanis) härstammar ifrån medelhavet, men växer numer även vilt hos oss i Norden. Anisens namn på grekiska är Dill..
Apelsin

Apelsin

Apelsinen härstammar från Sydostasien men idag är Brasilien, tillsammans med USA, den största producenten.   De eteriska oljorna som används till pa..
Apelsinblomma

Apelsinblomma

  De eteriska oljorna från Apelsinblomman framställs genom destillering av själva blomman och har länge varit ett inslag i medicin, redan år 1000 f..
Bambuskott

Bambuskott

Bambu är en grupp av vedartade gräsväxter som växer i tropiskt och subtropiskt klimat i Asien och Amerika. Bambu har en karakteristisk, strak och lätt..
Basilika

Basilika

  Basilika är en av våra mest populära och använda örter. Basilika härstammar från Asien och anses vara en helig ört i Indien. I Europa förknippas..
Bay Rom

Bay Rom

Bay Rom är ett destillat gjort utav alkoholen Rom och västindiska lagerblad. Ursprungligen kommer doften från ön S:t Thomas i Västindien men idag så p..
Benzoin

Benzoin

  Benzoin är ett harts eller kåda som kommer från Storax trädet, en trädfamilj som härstammar i Asien.   Benzoin är en vanlig del av parfymtillve..
Bergamott

Bergamott

Bergamott är en liten citrusfrukt främst odlad just för doft- och smaksättning av te, parfym och kosmetika.   Skalet kallpressas för att utvinna de..
Bivax

Bivax

  Bivax och dess användning har en lång historia. Grekerna använde sig av Bivax bland annat för att täta läckor i sina båtar,  och det berättas äve..
Björk

Björk

  Björken är ett av Sveriges vanligaste trädslag och  känns bäst igen på den svart-vitabarken.   På den äldre grova barken kan man koka så kallad..
Blodapelsin

Blodapelsin

Blodapelsin odlas främst på Sicilien i Italien, här utsätts blodapelsinen för stora temperaturväxlingar vilket har lett till att Blodapelsinen produce..
Bärnsten/Kåda

Bärnsten/Kåda

  Bärnsten är fossilerad kåda, populär som smycke på grund av sin vackra gyllene färg. Det är inte helt ovanligt att parfymörer skriver att parfyme..
Cederträ

Cederträ

  Cederträdet är ett barrträd av familjen ädelgran och växer vilt vid medelhavet och vid Himalaya på så höga höjder som 3000 meter över havet. Cede..
Cedrat

Cedrat

  Cedrat, även kallad Suckatcitron, är en av de ursprungliga citrusfrukterna, och är inte förädlad av människan som apelsinen eller citronen. Cedra..
Chili

Chili

Chilifrukten har odlats i säkert 8000 år, detta har bevisats av arkeologiska fynd. Chilin kom till Europa då Spanjorerna tog med sig den tillbaka från..
Choklad

Choklad

Choklad har sitt ursprung i Syd - och Centralamerika och har odlats där i tusentals år. Då gjorde man Chokladdrycker, då kände man dock inte till att..
Citron

Citron

Citronens ursprung är oklar, men vad man vet är att den finns omnämnd som tidigast för 6000 år sedan. Citronen blev vanlig under 1700-talet som boteme..
Cyklamen

Cyklamen

Cyklamen härstammar från Europa och länderna kring medelhavet och är en ganska vanlig blomma att ha i sin trädgård. Några få sorter är tåliga mot fros..
Cypress

Cypress

  Cypress är en barrväxt som under antiken associerades med sorg. Idag lever den associationen kvar då Cypressen är en vanligt förekommande växt på..
Damascenerros

Damascenerros

Damascenerrosen är roshybrid känd för sin djupa och mycket intensiva doft. Den som finns omnämnd redan 300 f. Kr. och tros härstamma från Mellanöstern..
Davana

Davana

Davana, eller med det latinska namnet Artemisia Pallens är en art i släktet malörter. Den växer vilt men odlas också fram för dess eteriska olja också..
Dragon

Dragon

Dragon är en ört vi kanske främst känner igen från fransk Bearnaisesås, även om örten ursprungligen kommer från Ryssland. Idag växer Dragon över hela..
Ebenholts

Ebenholts

Ebenholts är ett trä med en unik svart kärna och härstammar från lite olika delar av världen, både Indien, Afrika och Indonesien har olika sorter av E..
Ekmossa

Ekmossa

  Namnet Ekmossa är något förvirrande då det inte bara växer på ek utan även på fruktträd och bok. Ekmossan växer främst i Europas och Amerikas nor..
Enbär

Enbär

Enbär växer nästan hela världen. Från norra halvklotet och dess kyligare klimat till tropiska Centralamerika och varma Afrika. Enbär används flitigt s..
Eukalyptus

Eukalyptus

  Eukalyptus är ett trädsläkte med ursprung i Australien. Eukalyptus växer inte alltid som träd utan ibland även som buskar. Skogsbränder är konsti..
Fico d'India

Fico d'India

Fico d'India är en kaktus som växer på den Italienska ön Sicilien. Juicen från kaktusen sägs ha helande krafter och är en vanlig komponent i skönhetsp..
Fikon

Fikon

Fikon har varit populärt hos människan länge och i många av människans kulturer. Inom Buddismen sägs Buddha ha nått sin upplysning under ett sorts Fik..
Fresia

Fresia

Fresia upptäcktes under 1800-talet och fick sitt namn av en tysk forskare vid namn Friedrich Freese och blomman har sitt ursprung i Afrika.   Fresia..
Galbanum

Galbanum

  Galbanum är en produkt som utvinns ur växten Ferhula. Ferhula växer främst i Iran och utsöndrar en gummiliknande vätska - ett så kallat gummihart..
Gardenia

Gardenia

  Gardenia kommer ursprungligen från Asien och har hittats på konstverk och porslin tillverkat för tusentals år sedan. I Sverige är emellertid Gard..
Gentiana

Gentiana

Gentiana växer över hela världen från Alperna till Nya Zeeland, Afrika och Asien och har fått sitt namn efter en Grekisk kung i Illiaden som upptäckte..
Geranium

Geranium

  Geranium är en växtfamilj där den kanske vanligaste familjemedlemmen är pelargonen. Geranium växer över hela världen men främst i regionerna krin..
Gran

Gran

Gran är ett av nordens vanligaste träslag och växer i så gott som hela Sverige, Finland och långt in i Ryssland. Granen är vanlig att använda till ved..
Granatäpple

Granatäpple

Granatäpplet har sitt ursprung i dagens Iran där den odlats sedan urminnes tider. Men idag så odlas den i Asien, södra Europa och mellanöstern. Granat..
Grapefrukt

Grapefrukt

  Grapefrukten är en citrusfrukt och en hybrid mellan pomelon och apelsin. Det sägs att den första grapefrukten växte på Jamaica och spred sig däri..
Gråbo

Gråbo

Gråbo är en blomma eller ett ogräs, beroende på hur man ser det. Gråbo kan även användas som medicinal ört. Den växer i de svalare delarna av Europa o..
Grönt

Grönt

Grönt syftar inte till färgen utan till parfymörens försök till att förmedla doften av gröna blad, gräs och nyklippt gräs. Parfymören gör så genom att..
Guaiacträd

Guaiacträd

  Guaiacträd är en trädsort som härstammar från Syd- och Centralamerikas mer tropiska delar. Trädets kåda ansågs länge ha medicinska krafter och an..
Gurka

Gurka

Gurkan har odlats i tusentals år och härstammar från Indien och därifrån spred sig gurkan vidare till dagens Iran. Till Europa kom den med hjälp av ro..
Hallon

Hallon

Hallon är ett bär som idag odlas världen över i stor utsträckning och är vanlig att göra saft, juice, eller glass utav. Ryssland är idag den största p..
Hasselnöt

Hasselnöt

Hasselnöten kommer från hasselträdet, ett relativt litet trä som ursprungligen är en skuggväxt men som i vissa områden även trivs på öppna, soliga stä..
Heliotrop

Heliotrop

Heliotrop är en blomma som ursprungligen kommer från Peru men idag odlas den även här i Sverige. Heliotrop är en inte helt ovanlig trädgårdsblomma. Bl..
Honung

Honung

  Honung finns omnämnt för första gången på en 10 000 år gammal grottmålning hittad i Spanien. Honung har även varit viktig för många trosinriktnin..
Hyacint

Hyacint

Hyacint är en blomma vi känner igen då den är en traditionell jul blomma och har sitt ursprung vid östra medlemhavet och mellanöstern. Det finns en my..
Hyraceum

Hyraceum

Hyraceum, eller ”African Stone” på engelska, är de förstenade och stenlika exkrementerna av djuret hyrax. Djuret lever i Afrika och i Mellanöstern som..
Ingefära

Ingefära

  Ingefäran har en lång tradition av att användas både i medicin och i matlagning. Ingefära är ett vanligt inslag i asiatisk matlagning och äts til..
Iris

Iris

    Namnet Iris bygger på det grekiska ordet för regnbåge och anspelar på blommans färgvariation.   De eteriska oljor som används vid parfymtill..
Jakaranda

Jakaranda

  Jakaranda, eller Rosenträd som det också kallas, dök upp på marknaden under andra hälften av 1800-talet och blev snabbt en populär ingrediens i p..
Jasmin

Jasmin

  Jasminblomman (ej att förväxla med blomman Schersmin) härstammar från Afrika, Asien och Oceanien.   Utvinningen av den eteriska oljan från jasm..
Jasminte

Jasminte

Jasmin är en av de mest uppskattade av smaksättningarna i te i Asien och framförallt Kina. Där dricks jasminte till många av måltiderna. Jasminblomman..
Kaffe

Kaffe

Kaffe är en Svensk tradition om något som det land i världen som dricker näst mest kaffe per invånare, strax efter Finland. Kaffet kom till Sverige på..
Kamomill

Kamomill

Kamomill är en 1 årig växt, mycket vanlig i stora delar av världen. Framför allt i Europa och Asien. Kamomill är en gammal medicianväxt och sägs ha go..
Kanel

Kanel

  Kanel odlas främst i Asien men i viss mån även i Afrika och det är barken från kanelträdet som blir till vår kanelkrydda. Kryddan var relativt ok..
Kaprifol

Kaprifol

Kaprifolen är en buske som härstammar från det norra halvklotet, många finns i Europa, Kina och Indien. Kaprifolen är populär hos kolibrier vars nekta..
Karamell

Karamell

Karamell i denna bemärkelse ska inte blandas ihop med att man ibland kan kalla vanligt godis för karamell. Karamell är vanligt till desserter, bakverk..
Kardemumma

Kardemumma

  Kardemumman växer vilt i Sydostasien och är vanlig i matlagning, främst i Indien. Största producent av Kardemumma är dock Guatemala. I Sverige är..
Kashmirträ

Kashmirträ

Kashmirträ är inte ett träslag utan en oljeblandning i syfte att får fram en behaglig doft. Blandningen brukar bestå utav oljor från Cederträ, ambra..
Klöver

Klöver

  Klövern växer och trivs bäst i de norra delarna av världen, men man kan även hitta Klöver vid bergssluttningar i varmare områden. Det vetenskapli..
Koriander

Koriander

  Koriander är en ört som använts i tusentals år i matlagning och i viss mån till medicin. I Kina trodde man länge att Koriander var nyckeln till e..
Kryddnejlika

Kryddnejlika

  Kryddnejlikan kommer ursprungligen från en ö-grupp som förr kallades för kryddöarna, idag Moluckerna. Kryddnejlikan lyckades hitta sin väg till E..
Kryddpeppar

Kryddpeppar

Kryddpeppar eller piment härstammar från Västindien och kallas ibland på engelska för Jamaica pepper. Kryddpepparn upptäcktes av Columbus under hans a..
Kummin

Kummin

  Kummin (ej att förväxla med spiskummin) är en krydda som växer vilt i stora delar av Europa. I Sverige växer Kummin vilt i nästan hela landet med..
Kumquat

Kumquat

Kumquaten är en liten citrusfrukt som odlas världen runt, men främst i Sydostasien och USA. Kumquaten brukar i vissa Asiatiska länder konserveras med..
Labdanum

Labdanum

  Labdanum är ett harts som utvinns ur klipprosen genom destillering av olika delar av växten. Hartset har genom historien haft en rad olika använd..
Lagerblad

Lagerblad

Lager eller lagerträd är ett litet träd som blommar från mars till april med gröngula blommor som har en söt doft. Bladen från lagerträdet har genom å..
Lavendel

Lavendel

  Lavendel är starkt förknippad med aromaterapi och används ofta vid massage och avslappning men även i stor utsträckning vid parfymtillverkning. ..
Liljekonvalj

Liljekonvalj

  Liljekonvaljen växer vilt i de norra, svalare delarna av Europa och Asien. I Sverige är Liljekonvaljen fridlyst på bland annat Öland, i Södermanl..
Lime

Lime

Lime trivs bättre i varmare och mer tropiska klimat än övriga citrusfrukter, och är en vanlig ingrediens i mat och drinkar.   De eteriska oljorna fr..
Lindblomma

Lindblomma

  Linden är ett träd som finns över hela Europa bortsett från i de allra nordligaste delarna av kontinenten. Trädet har fått namnge paradgatan ”Unt..
Litchi

Litchi

Litchi är både namnet på ett träd och frukten från det trädet som härstammar i Kina men idag odlas även på andra håll, dock nästan uteslutande i Asien..
Läder

Läder

  Läder är ett slitstarkt material tillverkat av djurhudar. För att kunna överföra läderdoften till en parfym blötläggs lädret, vilket gör det möjl..
Madonnalilja

Madonnalilja

  Madonnalilja har sin härkomst på Balkan och i Mellanöstern. Troligtvis var det romarna som tog med sig Madonnaliljan hem till Italien och därefte..
Magnolia

Magnolia

Magnolian är en mycket gammal blomma. Första spåren av Magnolia är så gamla som 20 miljoner år, vilket innebär att blomman fanns redan före bina. På..
Malört

Malört

  Malörten är en ört som växer vilt i den södra hälften av Sverige, såväl som i Norge och Finland. Namnet sägs komma från växtens förmåga att hålla..
Mandarin

Mandarin

Både namnet och frukten Mandarin lär komma från Kina och det sägs att frukten fått sitt namn efter de kinesiska ämbetsmännen och färgen på kläderna so..
Mandel

Mandel

Mandeln härstammar från mellanöstern och öster ut till Indien. Mandeln som också är namnet på trädet och inte bara själva nöten, som för övrigt inte ä..
Marina noter

Marina noter

Marina noter (även kallade ozon- och vattennoter) i en parfym innebär inte en specifik not utan mer ett doftackord som förmedlar friskhet och renhet..
Massoia

Massoia

Massoia lakton kom förr från Massoiaträdet, ett träd som växer över hela Malaysia. Lakton är kondens från trädets bark. Här skulle man lätt kunna tro..
Mimosa

Mimosa

Mimosa är en ärtväxt som trivs bar i tropiska och subtropiska klimat, därför finns ofta Mimosaväxten mest att finna i Sydamerika där de flesta av de n..
Mint

Mint

Mint har odlats över hela jorden så länge att dess egentliga ursprung är oklart. Mint har dock bevisat sig ha en rad hälsobringande fördelar, bland an..
Mjölk

Mjölk

  Mjölk är ingen vanlig doftnot i parfym, utan vanligare som dryck eller som vid tillverkning av livsmedel. Det land som dricker mest mjölk i värld..
Mocka

Mocka

Mocka är precis som läder ett material från djurhudar men Mocka har en mattare finish, det beror på att Mocka har inte det yttersta skinlagret som ger..
Morot

Morot

Moroten härstammar från Europa och Asien och namnet betyder på Indo-Europeiska ”litet horn” på grund av just formen. Idag odlas Moroten i så gott som..
Muskatellsalvia

Muskatellsalvia

  Muskatellsalvia är släkt med örten Salvia men har annorlunda utseende och användningsområde. Muskatellsalvia har länge använts till just parfymer..
Muskotblomma

Muskotblomma

  Muskotblomman är, förvirrande nog, inte en blomma utan det yttersta skalet på muskotnöten. Muskotblomman (och således även nöten) har en lång his..
Muskotnöt

Muskotnöt

  Muskotnöten är en populär krydda i hela världen och i Sverige använder vi den ibland i potatisrätter och rätter av kål. Historiskt har Muskotnöt..
Mynta

Mynta

Mynta växer över så gott som hela världen och finns att finna vilt. Örten är en vanlig smaksättare i allt från godis till mat och finns att hitta i de..
Myrra

Myrra

  Myrra är en typ av kåda eller ett harts som utvinns från ett speciellt träd som växer vilt på arabiska halvön och i delar av östra Afrika. Myrra..
Myrten

Myrten

Arten Myrten härstammar från länderna kring medelhavet och odlas på grund av sina doftegenskaper, men den går även att finna i trädgårdar. Under Antik..
Mysk

Mysk

  Mysk är från början en animalisk produkt från myskhjorten. Idag utvinns mysk företrädesvis från växter, bland annat muskblomman som vi ser till v..
Nejlika

Nejlika

  Nejlikan finns i över 300 olika varianter och trivs bäst på det norra halvklotet, vi har flera sorter av vilda nejlikor här i Sverige.   Som do..
Nektarin

Nektarin

Nektarin är en stenfrukt som härstammar från Kina. De släta nektarinerna är mycket närbesläktade med ludna persikor och de kan till och med växa på sa..
Neroli

Neroli

  Neroli är namnet på de eteriska oljor som pressas från pomeransträdets blommor. Oljan har använts vid parfymtillverkning och aromaterapi sedan 16..
Olibanum

Olibanum

  Olibanum är ett harts från trädet Boswellia och används främst till rökelse och parfym. Namnet Olibanum har flera påstådda ursprung, en teori är..
Oliv

Oliv

Olivträdet härstammar från länderna kring östra medelhavet vid området kring, Israel, Palestina och Egypten. Olivträdet, dess frukt och olja har varit..
Opoponax

Opoponax

Opoponax är ett harts från växten med samma namn, opoponaxväxten trivs väldigt bra i varmare klimat och växer i Iran, Italien, Grekland och Turkiet. H..
Orkidé

Orkidé

  Orkidé är en stor familj med nästan 30 000 olika varianter. Orkidéer växer över hela världen och trots att de flesta trivs på varmare breddgrader..
Ormbunke

Ormbunke

  Doften Ormbunke, eller Fougère, är en särskild doftfamilj. Fougère betyder egentligen ”ormbunke-likande” och syftar alltså inte till själva växte..
Osmanthus

Osmanthus

Osmanthus är en växt som kanske inte är så vanlig för oss uppe i Norden, Osmanthus är nämligen en ganska känslig växt som härstammar från de lite va..
Paprika

Paprika

Paprika är en sorts spansk peppar som ursprungligen kommer från Mexiko, som fortfarande är en av världens ledande parikaproducenter. Paprikan kan vara..
Passionsfrukt

Passionsfrukt

Passionsfrukten kommer ursprungligen från Brasilien och Paraguay men idag så odlas den över hela världen men i frostfria miljöer då frukten är känslig..
Patchouli

Patchouli

  Patchouli är en buskliknande växt, vars ursprungliga användningsområde innefattade att hålla mal och annan ohyra borta från kläder och textilier..
Pelargon

Pelargon

  Pelargon tillhör delvis samma växtfamilj som Geranium och påminner om densamma i doft och framställning. Pelargonen kom till Europa under 1600-ta..
Persikoblomma

Persikoblomma

Persikoblomman kommer från Persikoträdet som fått sitt namn av Alexander den Store som kom till Persien, eller dagens Iran och såg Persikan och trodde..
Petitgrain

Petitgrain

  Petitgrain, betyder på franska ”små frön” och syftar på att oljan Petitgrain först gjordes på skalet från den omogna Pomeransfrukten. Petitgrain..
Pion

Pion

Pionen har sitt ursprung i Asien, Nord Amerika och södra Europa. Pion kan på engelska kallas för Paeon och sägs ha fått sitt namn ifrån en grekisk med..
Plommon

Plommon

Egentligen så går det inte, alternativt är mycket svårt att framställa eteriska oljor utav frukter. De som går är citrusfrukter och i det fallet så är..
Pomerans

Pomerans

Pomerans ser på ytan ut som en Apelsin men är till smaken mycket bittrare och kryddigare - den är faktiskt nästintill osmakligt naturell.   Pomerans..
Päron

Päron

Päron växer på medel till ganska stora träd med blanka blad och stora vita blommor som har sin blomning på våren. Päron har sitt ursprung i Grekland d..
Rabarber

Rabarber

Rabarber är en växt som har sitt ursprung i Kina, Mongoliet och Sibirien. Växten är känd sedan 1600-talet, då den användes som medicinalväxt. Under 17..
Regn

Regn

  Att en parfym innehåller noten "Regn" innebär inte att en parfym innehåller regnvatten utan att parfymören vill skapa en not som simulerar känsla..
Rom

Rom

Drycken Rom kanske många av oss förknippar med Västindien men faktum är att spår av att en föregångare till Rom producerats  i Kina och Indien sedan a..
Rooibos

Rooibos

Rooibos är en buske som enbart växer i Cederberg, ett område i Västra Kapprovinsen i Sydafrika. Namnet rooibus betyder röd buske på afrikaans och benä..
Ros

Ros

  Rosen har sitt ursprung i Afrika och i Asien, där man har odlat rosor i tusentals år. Idag odlas rosen kanske främst för dess skönhet och doft, m..
Rosépeppar

Rosépeppar

Rosépeppar är inte släkt med svart-eller vitpeppar och kommer från det Peruanska pepparträdet. På engelska kan Rosépeppar ibland kallas för ”falsk pep..
Rosmarin

Rosmarin

  Rosmarin tros ha fått sitt namn från latinets ”havets dagg” och sägs syfta till Rosmarinens många, små, blå blommor som kan ge intryck av dagg. Ö..
Röd Ingefära

Röd Ingefära

Röd Ingefära härstammar från Malaysia men växer idag mycket i Syd- och Centralamerika. Blomman kallas ibland på engelska för ”Jungle King” eller ”Jung..
Rökelse

Rökelse

  Rökelse är en gammal tradition - kanske lika gammal som mänskligheten. Rökelsen har använts av människor på olika kontinenter länge och idag är r..
Saffran

Saffran

  Saffran har odlats i tusentals år i varmare klimat. Priset på Saffran är mycket högt på grund av den krävande skörden där man behöver skörda 200..
Salvia

Salvia

  Salvia är gammal och välkänd ört. Den har varit känd i Indien sedan ca 1000 år före Kristus och har då använts i både mat och i medicinska syften..
Sandelträ

Sandelträ

  Sandelträd härstammar från Asien men finns även i Oceanien. Trädet sägs ha vissa medicinska egenskaper och har använts inom aromaterapi sen urmin..
Sekvoja

Sekvoja

Amerikansk sekvoja (kallas Sequoia eller Redwood på engelska) är en sorts barrträd som tillhör cypressfamiljen. Träden växer i USA, främst i delstater..
Sichuanpeppar

Sichuanpeppar

Sichuanpeppar härstammar från Asien och har fått sitt namn efter Sichuanprovinsen i Kina där den är vanlig i matlagningen, lustigt nog heter den inte..
Stjärnanis

Stjärnanis

  Stjärnanis härstammar från Kina och Vietnam, och det är också i Asien som Stjärnanisen främst odlas och används i matlagning. Förutom funktionen..
Svarta vinbär

Svarta vinbär

Svarta vinbär är en medelstor buske med flikiga blad och just svarta bär. Busken är mycket aromatisk då bladen och blommorna har samma distinkta men n..
Svartpeppar

Svartpeppar

Svartpeppar är kanske en av de vanligaste kryddorna i vår svenska matlagning. Svartpepparn kommer från samma buske och samma korn som vitpepparn, med..
Syren

Syren

Syrenen härstammar från sydöstra Europa och östra Asiens tempererade delar och hör faktiskt till samma familj som Oliven. Idag är Syrenen inte helt ov..
Sötlakrits

Sötlakrits

Lakrits utvinns ur lakritsrot som är en växt med rötter som kan växa sig upp till en meter långa. Rötterna ger en söt lakritssmak, som inte ska förväx..
Tagetes

Tagetes

Tagetes är en gul, gul-orange blomma från Sydafrika som vi i Sverige brukar använda som prydnadsväxt i trädgården eller i blomlådan. Det är inte ovanl..
Tall

Tall

  Tallen, en vanlig syn i de svenska skogarna, är ett träd med många användnings områden. Tallen används till allt från snickeri till att Tallens k..
Tallbarr

Tallbarr

  Tallbarrsolja har utvunnits i tusentals år och sades länge, ända in på 1900-talet faktiskt, kunna bota nervösa besvär på grund av sin friska skog..
Tangerin

Tangerin

  Tangerin är en liten citrusfrukt som påminner något om Mandarin. Precis som Mandarinen Kina och Asien som sitt ursprung. Namnet lär dock härsamma..
Tea

Tea

Tea eller Te som är den enda godkända stavningen i Sverige enligt svenska akademins ordlista har odlats i Kina sedan 300-talet och Kina är än idag vär..
Teak

Teak

Teak är namnet på en typ av tropiska hårda träslag. Träet härstammar från Asien och då främst Indien, Indonesien, Thailand och Pakistan. Träet beskriv..
Timjan

Timjan

Timjan har använts av oss människor väldigt länge, faktiskt så länge som ca 6000 år. Vi är vana med Timjan i matlagning men när örten först började an..
Tobak

Tobak

Tobak har odlats länge men odlingen tog inte riktigt fart förrän Européerna kom till Amerika. Tobak kan användas på olika sätt men vi kanske är mest b..
Tomatblad

Tomatblad

Tomat är en potatisväxt som bär frukt men tomat klassas ofta som grönsak. Den odlas över hela världen framförallt för användning i matlagning. I parfy..
Tonkaböna

Tonkaböna

  Tonkabönan växer främst i Sydamerika men man har även börjat odla trädet som kan bli över 1000 år gammalt i Afrika. Tonkabönan var en viktig böna..
Tuberos

Tuberos

  Tuberos, även kallad natthyacint, har sina rötter i Mexico men är även ett vanligt inslag i Indisk kultur och används flitigt vid bröllop. Tubero..
Vanilj

Vanilj

Vaniljen har en lång historia och upptäcktes i dagens Mexiko. Vaniljen var då en så eftertraktad och sällsynt krydda att Aztekerna fick vanilj iställe..
Vattenlotus

Vattenlotus

Vattenlotus misstas ofta för att vara en näckros och oftast så kallar man bara Vattenlotus bara för just Lotus, som också går utmärkt. Vattenlotusen ä..
Vattenmelon

Vattenmelon

Vattenmelonen härstammar ifrån de södra delarna utav Afrika där den växer vilt, ingen vet dock var man först började odla Vattenmelon. Vissa forskare..
Verbena

Verbena

Verbena som även kallas Citronverbena och ibland förväxlas med citrongräs och tros ha kommit till Europa under 1600-talet. Bladen kan användas till kr..
Vetiver

Vetiver

  Vetiver är ett gräs med sitt ursprung i Indien. Vetiver har en rad av användningsområden, alltifrån att ingå vid tillverkningen av rep till utvin..
Violblad

Violblad

  Violen är en blomma som finns i hundratals olika varianter som växer världen över. Det sägs att Viol ska ha medicinska egenskaper och kunna hjälp..
Violblomma

Violblomma

Violen är en stor blomfamilj som innehåller mellan 400-500 olika blommor. Violen finns över hela världen och odlas till parfymtillverkning i Franska G..
Vit Mysk

Vit Mysk

Vit mysk är den mysk som framställs på kemisk väg. Förr använde man sig utav animalisk mysk från myskhjorten men pga det höga priset så har mysk från..
Vitpeppar

Vitpeppar

Vitpepparn kommer från samma planta som svartpepparn och grönpepparn. Det som skiljer pepparsorterna åt är skörd och tillredning. Pepparplantan härsta..
Whiskey

Whiskey

Whiskey finns omnämnt första gången på Irland och på Skottland omkring 1400-talet och betyder på gaeliska ”livets vatten” precis som Nordiska språkens..
Ylang Ylang

Ylang Ylang

  Ylang Ylang, eller Ilang Ilang som det ibland kallas, är ett träd som växer naturligt i Indien, Indonesien och på Filipinerna. Namnet betyder säl..
Yuzu

Yuzu

Yuzu är en östasiatisk citrusfrukt som påminner något om grapefrukt. Frukten är vanlig i östasiatisk matlagning men även populär att lägga i hel när m..
Äpplen

Äpplen

Äpplen är en av världens mest odlade frukter och har dessutom odlats i flera tusentals år i Europa och Asien. Kina är idag överlägset störst på odling..
Örnträd

Örnträd

Örnträd har många namn, Aloeträd, aloeved, agar med flera. Örnträd och dess användning är mytisk, det omnämns i bibeln, buddhister, hinduer och muslim..

Trygg e-handel